Tekort aan witte bloedlichaampjes *)
Tekort aan witte bloedlichaampjes**) oftewel bloedcellen. Een wit bloedlichaampje wordt ook wel een leukocyt genoemd. Normaal gesproken is er een goede balans tussen de rode bloedcellen, de witte en de bloedplaatjes. Door verschillende oorzaken kan er een tekort ontstaan aan witte bloedlichaampjes. Een tekort aan witte bloedlichaampjes heet leukoplakie.
De ziekte van Lyme is een immuunsysteem-verzwakkende ziekte en verlagen witte bloedlichaampjes.
Waarvoor dienen de witte bloedlichaampjes
Witte bloedlichaampjes worden ook wel de witte bloedcellen genoemd. Het zijn cellen die een onderdeel van het bloed zijn. Het bloed bestaat uit meerdere bloedcellen. Hiervan kennen we de rode bloedlichaampjes, de witte bloedlichaampjes en de bloedplaatjes. De mens heeft ongeveer 5.5 liter bloed. Bloed bestaat uit bloedplasma en bijna voor de helft uit rode bloedlichaampjes (rode bloedcellen). Deze bloedlichaampjes vervoeren onder andere zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen. Voor iedere 650-700 rode bloedlichaampjes komt er 1 wit bloedlichaampje voor. Er zijn vijf verschillende soorten witte bloedlichaampjes, met elk een eigen functie. Witte bloedlichaampjes spelen een belangrijke rol in het afweersysteem.
Er zijn meerdere soorten witte bloedlichaampjes. Bloedlichaampjes worden ook wel leukocyten genoemd. T-lymfocyten herkennen lichaamsvreemde stoffen en maken deze onschadelijk. Monocyten dringen weefsels binnen en kunnen daar veranderen in grote cellen om zodoende lichaamsvreemde stoffen uit te schakelen. Neutrofielen pakken bacteriële infecties aan. Afbraak van deze witte bloedlichaampjes is herkenbaar als pus. Meer dan de helft van alle witte bloedlichaampjes bestaat uit neutrofielen.
Oorzaken van een tekort
Bij bepaalde ziekten ontstaat er een tekort aan witte bloedlichaampjes. Per dag worden er ongeveer 100 miljard witte bloedlichaampjes geproduceerd. Het aantal witte bloedlichaampjes wordt uitgedrukt als aantal cellen × 109 per liter bloed. Een normaal mens heeft tussen de 4.3 en 10 X 109 per liter bloed. Dat is dus tussen de 4,3 en 10 miljard per liter bloed. Soms wordt er een bepaald type witte bloedcel gemeten. De normale waarde van lymfocyten bedraagt tussen de 1,0 en 3,5 x 109/liter.
Een tekort aan witte bloedcellen heeft verschillende oorzaken Een tekort aan lymfocyten wordt meestal veroorzaakt door een Hiv-infectie, vitaminetekort, ondervoeding en slecht werkende darmen. Een tekort aan witte bloedcellen over het algemeen wordt veroorzaakt door:
- Vitaminegebrek en (eenzijdige) vormen van ondervoeding.
- Verminderde afweer door terugkerende infecties.
- Radiotherapie (bestraling).
- Ziekte Lyme
- Gebruik van medicijnen zoals antibiotica, prednison, corticosteroïden, quinidine, heparine, clozapine, antihistaminica (hooikoortsmiddelen), diuretica, sulfonamiden, interferonen,
chemotherapie medicatie, medicatie voor overactieve thyroid - Een slecht werkende beenmergfunctie door aangeboren afwijkingen of infecties.
- Auto-immuunziekten waardoor witte bloedlichaampjes worden afgebroken
Van een tekort wordt gesproken wanneer de hoeveelheid witte bloedcellen minder dan 4.0 X109/liter bedraagt. Wanneer er specifiek op één type witte bloedcel wordt gezocht, dan kunnen deze waarden anders zijn.
Symptomen: herken een tekort aan witte bloedlichaampjes
Een aantal symptomen verraden het tekort aan witte bloedcellen. Wanneer je met meerdere symptomen te maken krijgt, kan dit duiden op een tekort aan witte bloedcellen Neem contact op met een arts. Deze kan middels een bloedonderzoek bepalen of er daadwerkelijk sprake is van een tekort. De volgende symptomen kunnen voorkomen:
- Het duurt langer voordat ontstekingen en wondjes genezen.
- Pijnlijke keel die niet overgaat.
- Witte vlekken in de mond.
- Zweertjes in de mond.
- Terugkerende blaasontstekingen (brandend gevoel bij het plassen, veel moeten plassen).
- Bloed in de urine.
Behandeling en herstel
Het middel Filgrastim wordt voorgeschreven bij mensen die tegen kanker behandeld worden, mensen met HIV of AIDS of mensen die witte bloedcellen moeten afstaan ter donatie. Het middel stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen in het beenmerg. Bij een chronisch tekort aan witte bloedcellen door een afwijking of ziekte moet dit middel levenslang worden gebruikt.
Bij ondervoeding en het daarmee vaak gepaarde vitaminegebrek is het belangrijk dat de voeding drastisch wordt aangepast. Alkylglycerol, Vitamine A en B zorgen voor de aanmaak van witte bloedcellen. Vitamine C bevordert de activiteit van witte bloedcellen. Bij een ernstig tekort kan dus alkylglycerol en extra vitaminen worden toegediend in de vorm van tabletten, capsules of Vitamine injecties. Soms is antibiotica nodig om terugkerende infecties te bestrijden, omdat het lichaam het zelf niet aan kan. Let op met overmatig gebruik van antibiotica: micro-organismen kunnen hier ongevoelig voor worden. Antibiotica kan bovendien als bijwerking hebben dat de hoeveelheid witte bloedcellen afneemt.
Patiënten met een (tijdelijk) tekort aan witte bloedcellen moeten voorzichtig omgaan met mogelijk infectiegevaar. Het dragen van een mondkapje en beschermende kleding is aan te raden wanneer men in contact komt met anderen. Openbare gelegenheden waar veel mensen komen, kunnen beter vermeden worden totdat de hoeveelheid witte bloedcellen weer normaal is. Bij plotselinge koorts, rillingen of pijn moet onmiddellijk een arts gewaarschuwd worden.
*) Verwijzing naar artikel https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/111412-tekort-aawitte-bloedlichaampjes
**) Witte bloedcellen (leukocyten) bevechten infecties, o.a. door antistoffen te produceren. Ze hebben een levensduur van enkele dagen.
Veel witte bloedcellen blijven aan de wand van de bloedvaten kleven of dringen er zelfs doorheen naar het omliggende weefsel. Wanneer witte bloedlichaampjes op een plaats met een infectie of een ander probleem terechtkomen, scheiden ze stoffen af die nog meer witte bloedcellen aantrekken.
Wilt u meer weten of uw leukocyten waarde https://bloedwaardentest.nl/bloedbeeld/
Overzicht van aantal witte bloedlichaampjes
per micro liter bloed – aanbevolen niveau > 4,500
Leeftijd | Witte bloedlichaampjes
per mcL bloed |
direct na geboorte | 9,000 to 30,000 |
1 tot 7 dagen | 9,400 to 34,000 |
8 tot 14 dagen | 5,000 to 21,000 |
15 dagen tot 1 maand | 5,000 to 20,000 |
2 tot 5 maanden | 5,000 to 15,000 |
6 maanden tot 1 jaar | 6,000 to 11,000 |
2 jaar | 5,000 to 12,000 |
3 tot 5 jaar | 4,000 to 12,000 |
6 tot 11 jaar | 3,400 to 10,000 |
12 tot 15 jaar | 3,500 to 9,000 |
volwassenen | 3,500 to 10,500 |