Hij lijkt op een wat dik uitgevallen balpen. Hij stimuleert de natuurlijke zenuwen die de pijnprikkels dempen. De pijn®pen wordt aangeprezen als pijnbestrijder voor tenniselleboog en -arm, muisarm en -hand, RSI, schouder-, nek- en rugklachten, migraine, sportblessures, spieraandoeningen, artrose, whiplash en nog een aantal onvermoede aandoeningen.
Stroomstootjes stimuleren natuurlijke blokkeringssysteem

Hokus-pokus-pen klikt de pijn weg

Door André Horlings

,,Na een auto-ongeluk werd bij mij een whiplash geconstateerd. Ik had bijna elke dag heel veel pijn in nek, rug, hoofd, armen en vingers. Na gebruik van de pen werd de pijn binnen enkele minuten veel minder en binnen een kwartier was hij helemaal weg.’’ ,,Ik ging de pen gebruiken na een periode van veelvuldige migraine-aanvallen. Nu de pijn meerdere malen is verdwenen, ga ik geloven dat dit het voor mij is. Toen ik vorige week een ernstige keelaandoening kreeg verdween tot mijn verbazing ook die pijn. Mijn keel bleef nog dagen erg rood, maar de pijn was weg.’’

Het zijn enkele getuigenissen van gebruikers van de pijn®pen; een apparaat dat pijn bestrijdt door lichte stroomstootjes naar de pijnplek te zenden, waardoor het natuurlijke, lichaamseigen pijn-blokkeringssysteem wordt gestimuleerd. Volgens een onderzoek van importeur TakeCare BV noemde 53 procent van 230 gebruikers de pen ‘makkelijk en goed effectief’ en 33 procent ‘goed tot redelijk effectief’, maar 14 procent constateerde ‘geen werking’; 71 procent was ‘tevreden’. Het instrument ziet er uit als een dik uitgevallen balpen. De stroomstootjes stimuleren de hersenen om beta-endorfinen en enkefalinen aan te maken, die de pijnprikkel snel dempen. De werking van de pen berust op het stimuleren van de zenuwbanen naar de hypothalamus in de hersenen — de temperatuur-, bloeddruk, honger- en dorstregelaar — waardoor pijnstillende endorfines worden vrijgemaakt. Beta-endorfinen zijn lichaamseigen stoffen die een pijnstillende werking hebben. Enkefalinen zijn eiwitten, die betrokken zijn bij de overdracht van de ene zenuwcel op de andere.

‘Werkt echt’

,,De pen werkt echt. Ik heb hem zelf ook gebruikt’’, aldus een Noord-Hollandse huisarts. Hij adviseert de pijnpen regelmatig aan patiënten met stijve nek, spierspanningshoofdpijn of tenniselleboog. ,,Aan zo’n elleboog is weinig te doen. In de praktijk moet je wachten tot het overgaat; totdat de pijn vanzelf uitdooft. Een acupuncturist hier in het dorp wist ‘m echter ook weleens weg te behandelen. Toen ik de pen probeerde had-ie ook effect. Ik leende hem dan uit en als ik ‘m terugkreeg waren de klachten meestal weg.’’

Acupunctuurpunt 16 bovenkant wervelkolom pain zap bijnbestrijding penAcupunctuurpunt 10 bovenkant duim pain zap bijnbestrijding pen

De beste pijnbestrijding vindt volgens de ervaringsdeskundigen plaats op de plaats waar de pijn zit. De pen zou echter ook werken op ‘acupunten’; zenuwbanen naar de hersenen zoals die ook in gebruik zijn in de acupunctuur. Links de plaats bij amandelontsteking, hoofdletsel of -pijn, keel, koorts, neusverstopping, strottenhoofd- en strottenhoofdontsteking, koorts, hand, onderarm en vingers. Rechts bij schedelbasisfractuur, netelroos, neusbloeding, verkoudheid, griep, hoesten, nek, overgeven en kokhalzen.

Belangrijk voordeel noemt de huisarts het gebruiksgemak. ,,Patiënten hoeven niet naar een behandelaar, maar kunnen de pen gebruiken op elk moment dat het hen uitkomt. Het scheelt ook pillen, die vaak niet werken, maar wel vaak bijwerkingen hebben.
Niet iedereen in zijn patiëntenkring is overigens tevreden. ,,Ik denk dat dat ook komt doordat voor het gebruik enige discipline nodig is. Bovendien is het gebruik niet altijd aangenaam. De plek waar het om gaat is toch al pijnlijk. Dat wordt door de pulsjes nog eens versterkt.’’

Pijnlijke plaats

Pijn wordt behandeld door de punt van de pen op de pijnlijke plaats te zetten en 25 tot 35 keer op de rode knop te drukken. Volgens de importeur heeft behandeling het meest effect bij plaatselijke, gelokaliseerde pijnen die van een bepaald punt uitstralen, zoals tenniselleboog en whiplash. ,,Over het algemeen verdwijnt de pijn in minuten.’’ Gemiddeld zijn drie behandelingen toereikend.
Ook behandeling op ‘acupunten’ op het lichaam zou bij een grote verscheidenheid aan aandoeningen effect sorteren. Daartoe zijn, vergelijkbaar met acupunctuur, 32 plaatsen op het lichaam aangewezen die de pijnplek stimuleren via energiebanen. Zou zou het richten van de pen direct onder de duimnagel effect hebben op een amandelontsteking, hoofdletsel of -pijn, keelpijn, koorts, neusverstopping, strottenhoofd- en strottenhoofdontsteking, koorts, en pijn in hand, onderarm en vingers. Een lijst met gebruiksmogelijkheden in documentatie en website (www.paingone.nl) bevat zelfs meer dan 150 indicaties, waaronder zelfs ook angstbeheersing, geheugenstoornissen, nervositeit, stoppen met roken, de hik, een kater, uitputting, winderigheid, duizelingen en wagen-, lucht- en zeeziekte.

Stimulatietherapie

De ‘pijnpoorttheorie’, over elektrische stroom die de zenuwvezels beïnvloedt, werd in 1965 in het wetenschappelijke tijdschrift Science omschreven door de Amerikaanse artsen Ronald Melzack and Patrick Wall. Het gebruik van elektrostimulatie stimulatie-apparatuur voor pijnbestrijding is intussen in acupunctuur en fysiotherapie niet onbekend. Dynorfine, een van nature in de hersenen voorkomende opiaat-achtige stof, wordt opgewekt door elektrostimulatie met hoge frequentie (100 Hz); serotine, dat door de hersencellen wordt gebruikt in de communicatie, werkt met frequenties rond 50 Hz. Enkefalinen en beta-endorfinen, waar het bij de pijnbestrijding om gaat, worden opgewekt bij 2 tot 10 Hz. Lage frequenties werken sneller en hebben een langduriger effect.

Acupunctuurpunt 24 wenkbrauw midden pain zap bijnbestrijding pen

Acupunctuurpunt 29 oor pain zap bijnbestrijding pen

Acupunten bij (links) allergieën, voorhoofdsholte, niezen, ischias, nek, rug, (rechts) vergiftiging en spit.

De pen werkt met een frequentie van 1 à 2 Hertz. De techniek is gebaseerd op zenuwstimulatie, zoals die in het lichaam (met naalden) ook wordt toegepast in de de acupunctuur. Een verschil is dat de stroomstootjes — 15.000 Volt (spanning) x 0,00006 Ampère (stroomsterkte) met een frequentie (golflengte) van 1 à 2 Hertz (Hz) — zijn gericht op de energiebanen die zich dicht onder de huid bevinden, zoals bij acupressuur. Het effect van een klik is vergelijkbaar met die van een echte balpen. Door het klikken worden twee kristallen tegen elkaar gedrukt, die een korte puls opwekken.

‘Volstrekt veilig’

De ‘pijnpen’ werd ontwikkeld in Denemarken, waar bij klinisch onderzoek 76 procent van de mensen met een tenniselleboog in drie tot vijf dagen pijnvrij bleek, terwijl de pen bij 75 tot 90 procent van de Duitse patiënten met hoofdpijn of migraine effect had. In Nederland werd de pen vorig voorjaar geïntroduceerd, onder meer op een congres van van de Nederlandse Vereniging ter Bestudering van Pijn (NVBP).
Volgens importeur is de pen ,,volstrekt veilig’’ en zijn er geen bijwerkingen. Als gevolg van de elektrische puls is hij echter ongeschikt voor gebruik door een aantal categorieën patiënten. Mensen met een pacemaker mogen de pen niet gebruiken. Bij zwangerschap of epilepsie dient de huisarts te worden geraadpleegd; op natte of beschadigde huid (waaronder wrat of blauwe plek) en op metalen implantaten (bijvoorbeeld heup of knie) kan het schokje als onprettig worden ervaren. Op de oorzaak van de pijn heeft de pen geen invloed; het is een ‘symptoombehandelaar’.

De pijn®pen kost € 47,50 en wordt geleverd door importeur TakeCare BV, Velperengh 26, 3941 BZ Doorn, informatietelefoon 0343-511489, internet http://www.takecare.nl. De pen is toegelaten door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, maar wordt door de meeste zorgverzekeraars (nog) niet vergoed.

© André Horlings (WUGO)

Dit artikel is geschreven door André Horlings, Apeldoornse Courant.

“Pain®Zap is een vernieuwde en verbeterde pijn-pen.